Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Τα Πρόσωπα του Παραδοσιακού Φούρνου στην αυλή μας



Ο Παραδοσιακός Φούρνος στην αυλή του 21ου Γυμνασίου στην Γκράβα έγινε. Τα στάδια της τελειοποίησης του προγραμματίστηκαν και αν τα επιχρίσματα θα γίνουν με την τεχνική τάντελακτ (tadelakt) θα χρειαστεί να επανέλθουμε για να αφιερώσουμε κι άλλες αναρτήσεις. Ένα έργο που ήρθε για να μείνει και στις επόμενες γενιές μαθητών του σχολείου, είναι πια πραγματικότητα. Μακάρι, όλοι οι μαθητές της Ελλάδας, να είχαν την ευκαιρία, να δημιουργήσουν και να αφήσουν κάτι, στο χώρο που περνούν τον μισό καθημερινό χρόνο τους. 

Το δημιούργημα αυτό δεν έγινε από "έναν" αλλά από "μία". Μία ομάδα που αποτελείται από πρόσωπα και έχει εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κάθε μέλος αυτής της ομάδας, μόνο του, δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό το έργο, αλλά όλοι μαζί το κατάφεραν. Το μικρό μάθημα ζωής που πήραμε επιπλέον, είναι πως ο καθένας μπορεί να βρει χώρο στην "Ομάδα" του 21ου Γυμνασίου.

Πρώτοι και καλύτεροι οι μαθητές. Είναι ο λόγος που έγινε όλο αυτό και η αιτία που απόκτησε, από τα δάχτυλά τους, τόσα μοναδικά χαρακτηριστικά . Πόσοι πήραν μέρος; Πολλοί, πάρα πολλοί, όλοι. Πόσο πήραν μέρος; Πολύ, πάρα πολύ, κουραστήκαν και ίδρωσαν, βράχηκαν και μούσκεψαν, αλλά συνέχισαν. Αρκετοί, για τρεις μέρες, το πάρα πολύ το έκαναν πάρα - πάρα πολύ, αλλά θα μας "κόψουν" οι φιλόλογοι, αν συνεχίσουμε για ορισμένους, που το "έκαψαν" στην συμμετοχή...
Ποιοι είναι; Κάποιοι που στο viber και στο youtube ανεβάζουν και στέλνουν "βιντεάκια" και φωτογραφίες από το χτίσιμο του φούρνου και θα αισθάνονται περήφανοι για αυτά, ακόμη και όταν περάσουν χρόνια. Ο υπόλοιποι βάλανε ήδη τις αναμνήσεις στο συρτάρι, για να τις ανασύρουν τα κατοπινά χρόνια, ως αφορμή για να επισκεφτούν το 21ο, όπως τόσοι παλιοί μαθητές του γυμνασίου κάνουν .

Κοντά στους μαθητές δεν μπορούμε να μην βάλουμε τους "συγκάτοικους" στο χώρο του σχολείου, τους καθηγητές. Όλοι βοήθησαν και έδειξαν μεγάλα όρια αντοχής στις δυσκολίες που δημιούργησε μία τέτοια κατασκευή.
Κάποιοι ξεχώρισαν και θα πρέπει να τους αναφέρουμε ξεχωριστά. Πυλώνες για να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα είναι οι κυρίες Χριστοπούλου Μαρία και Παπαντωνίου Παναγιώτα. Πολύ καιρό τώρα στο 21ο Γυμνάσιο έχουν αναλάβει την ενότητα "Κήπος", συχνά, υπερβάλλοντας εαυτόν. Απασχολούνται ακόμη και εκτός ωραρίου και στερούνται τον ελεύθερο χρόνο τους για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.
Η χημεία και η βιολογία στην πράξη, χρειάστηκαν όμως, την εμπειρία και την "ετοιμοπόλεμη" ομάδα της κυρίας Μυτιληναίου Ευφροσύνης, για να πετύχουν το εικαστικό αποτέλεσμα. Πόσα μικρο-υλικά και πόσες λύσεις, έδωσε το εργαστήρι εικαστικών; Ας μην ξεχνάμε πως τα βρίσκει από προσωπικό μεράκι και με πολλούς κόπους, γιατί σήμερα για κάποιους, είναι πολυτέλεια η λειτουργία εικαστικών στα σχολεία.
Ποιος όμως δεν σκλαβώθηκε, από την απεριόριστη ευγένεια της κυρίας Ελεφάντη Μαρίας, που μοίραζε μπισκότα και κουλούρια, ενώ ταυτόχρονα έδινε έμφαση στην λεπτομέρεια και επέμενε να κάνει άψογο το σοβάντισμα με το πονεμένο χέρι της;

Σε αυτό το οικοδόμημα που έχει δημιουργηθεί από τις άρρηκτες και άψογες σχέσεις που έχουν οι καθηγητές με τους μαθητές έρχεται σαν επιστέγασμα για να καλύψει και να προστατεύσει, η διεύθυνση του σχολείου. Η κυρία Καραστάθη Γαρυφαλλίτσα είναι εκείνη, που όπως της αρέσει να λέει, διοικεί το μικρό Γαλατικό Χωριό που αντιστέκεται στα προστάγματα των καιρών και παραμένει σε μία δική του πορεία. Η διευθύντρια είναι εκείνη που κάθε καινούργια σχολική χρονιά θα ακούει από τα "πρωτάκια" για υποβαθμισμένη Γκράβα και παράπονα γονιών που θέλουν να πάνε σε άλλα σχολεία τα παιδιά τους. Εκείνη πάλι είναι, που θα αναγνωρίζεται ως Παιδαγωγός, για να ταξιδεύει η φήμη της πρώτα, κάθε φορά που η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της...

Αυτοί που λείπουν για να συμπληρωθεί η εικόνα δεν είναι άλλοι από τους φίλους. Φίλος, ο Αρχιμάστορας ή master Π ή κυρ Πέτρος ή  Πέτρος Κουτζούκης χωρίς παραλλαγές, που δέχεται μηνύματα στο pkoutzoukis@gmail.com. Χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν να μάθουμε όλοι για το cob.gr. Η εμμονή του να μιλά διαρκώς για αυτήν, μας έμαθε την "ομάδα που ξεκίνησε το 2001 και στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια-εργαστήρια και κατασκευές. Στόχος της είναι αφενός η διάδοση της φυσικής δόμησης που συμπίπτει με παραδοσιακές τεχνικές του τόπου μας που τείνουν να χαθούν και αφετέρου η προσπάθεια για οικολογική συνείδηση και η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου αποτυπώματος πάνω στη γη."
Ο Νίκος Τσελονδρές που ζει στην Κυπαρισσία είναι ο φίλος του σχολείου που έδωσε την μεσσηνιακή πέτρα. Στην γη της Γκράβας υπάρχει ένα κομμάτι της ιδιαίτερης πατρίδας του τώρα πια.
Η πάντα φιλική για το Γυμνάσιο μας, Ένωση Ελλήνων Φυσικών συνέδραμε για την πραγματοποίηση του έργου και απέδειξε για μία άλλη φορά, πόσο κοντά στους μαθητές είναι.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά που έστειλε κρουασάν, μαζί με την μεσολάβηση της Παναγίτσας Κυπριάδου, προς το αρτοποιείο Γκόγκος στα Άνω Πατήσια (Τσίλλερ 51), όπου προσέφερε 160 κομμάτια για κεράσματα, τροφοδότησαν τα παιδιά όχι μόνο με τροφή, αλλά και με τη σημασία της αλληλεγγύης.

Αυτά ήταν τα πρόσωπα του Παραδοσιακού Φούρνου, που μαζί με επισκέπτες κάθε λογής - για να μην ξεχνάμε το ανέμελο παιχνίδι των μικρών σκύλων - τον εγκατέστησαν στην φιλόξενη αυλή του 21ου Γυμνασίου.








Ας κλείσουμε με μία ερώτηση:
Ποια θα είναι η επόμενη δημιουργία;













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
•H διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή!: Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια μπορεί να δημοσιεύονται με καθυστέρηση.